למה חשוב לשכב על הבטן
מהלידה ועד להליכה נשענת התפתחותו של התינוק על השכיבה על הבטן. השימוש שאנו עושים בלחיצת הגוף אל הקרקע, בשל כח הכובד, מובילה את התינוק ללמידה: התארגנות השלד ביחס לרצפה, תאום כופפים וזוקפים שמוביל להרמת ראש ועוד...
מאת: ענת פירסטנברג
עיקר הבלבול והשאלות הרבות העולות בימינו סביב נושא זה נובע מההוראה כי אסור להשכיב תינוק לישון על הבטן.
חשוב לזכור כי השכיבה על הבטן בתחילת החיים משאירה את התינוק שלנו בכפיפה הפיזיולוגית, כפי ששהה ברחם, דבר המאפשר לו להיפתח אל העולם בקצב שלו עם חשיפה מינימאלית לגירויים דבר המקנה בטחון בכניסה אל העולם ומאפשר לרפלקס מורו (הבהלה) לצאת לאט, לאט מהמערכת.בשכיבה על הגב נוכל לראות כי התינוק שלנו חשוף לגירויים רבים שאינו בהכרח מוכן אליהם דבר היכול ליצור תחושה של בהלה (הקפיצות הפתאומיות שאנו רואים את התינוקות שלנו עושים, העיניים הגדולות שהם פותחים, הבכי המלווה לזה...).
אם זה כל כך חשוב שואלים אותי ההורים איך זה שזה כל כך קשה להם?
מי שמכיר אותי כבר יודע שאני תמיד עונה:
"זה לא שזה קשה להם, הם פשוט לא מכירים את זה מספיק..."
- ההוראה של איסור השכבה על הבטן בזמן שינה יוצרת חלק מהבעיה וזאת מכיוון שבתחילת החיים התינוק ישן רוב היום ולכן עלינו תמיד לזכור כי תחת השגחה מותר לנו לשים את התינוק שלנו על הבטן וכך ננצל עוד קצת זמן להיכרות זו עבר התינוק שלנו.
- שכיבה מרובה על הגב בתחילת החיים מובילה לכיווץ השרירים הזוקפים ומתוך כך נוצר מצב בו שרירי הבטן הופכים למתוחים, בית החזה מתוח וזקור ולכן עלינו לזכור להניח את התינוק שלנו במנחים שונים ולהכיר לו במהלך היום את כל צידי הגוף (בטן, גב, צדדים).
- בתחילת החיים סובלים מרבית התינוקות מכאבי בטן, וגזים דבר המביא לכיווץ שרירי הבטן ומתוך כך מגדיל את הקושי לשכב על הבטן (ניסיתם פעם לשכב על הבטן עם שרירים מכווצים?...) לכן ננסה בכל הזדמנות להקל על התינוקות שלנו בעיקר ע"י נשיאה בתנוחת ערסול אשר מובילה לשחרור שרירי הבטן ובכלל שחרור מתח מיותר בגוף מה שיקל על התינוק בנושא הגזים.
חשוב לזכור כי קיימת חשיבות לשכיבה על הבטן הן בזמן ערות (מוביל להרמת ראש ולא פחות חשוב ללמידה של התינוק להניח את הראש כאשר מתעייף) והן בזמן שינה (תחת השגחה בלבד!!!) התינוק לומד להרגיש את השפעת כח הכובד ולומד כיצד יכול להרפות את גופו. בשכיבה על הבטן לומד התינוק להרים את ראשו מהקרקע מה שמוביל לטווח ראייה גדול יותר, בשל היכולת להפנות את הראש ממקום גבוהה יותר, לעומת הפניית הראש בשכיבה על הגב שם יש הגבלה של התנועה. בשלבים מאוחרים יותר נוכל לראות את היכולת להתהפך מהגב אל הבטן (כי נח על הבטן) וגם מהבטן אל הגב, נוכל לממש את שלב זחילת הגחון החשוב כל כך כי נח לי על הבטן ולכן אני יכול גם להתקדם תוך זחילה והעברות משקל על הבטן וכו'.
ובנימה אישית אוסיף ואומר כי לא מעט פעמים אני חווה כי הקושי העיקרי הוא שלנו ההורים ולא בהכרח של התינוק. הפרשנות שלנו הרבה פעמים לקולות שמשמיע התינוק, הן של חוסר נוחות ומתוך כך אנו ממהרים להפוך את התינוק חזרה אל הגב או מרימים אותו על הידיים ("מצילים אותו"). ממליצה בחום לאפשר לתינוק שלנו כל יום לשהות 30 שניות נוספות על הבטן מה שיעלה במהירות את משך זמן השהייה של התינוק על הבטן ומתוך ההיכרות הזו, אנחנו והתינוק שלנו נחווה חוויה טובה ומספקת אשר תוביל לשלבי ההתפתחות הבאים בצורה מאורגנת ונכונה יותר.